Drones: meer dan alleen video?

Drone toekomst

Een aantal jaar geleden begonnen drones aan hun opkomst. Steeds vaker waren er drones te zien op evenement, maar ook kregen zij negatieve publiciteit. Denk bijvoorbeeld aan de drones die in de buurt van vliegtuigen kwamen, of op verboden plekken zoals kerncentrales. De politiek was bang dat de drone schadelijk kon zijn voor de samenleving, wanneer gebruikt door bijvoorbeeld terroristen. De adoptie van de technologie heeft daardoor wat schokken gekregen. Zo heb je hedendaags regelgeving omtrent locaties waar gevlogen mag worden met een drone.

Mogelijkheden drones

De mogelijkheden voor de inzet van drones lijken eindeloos. Waar de drone op dit moment voornamelijk wordt gebruikt voor het schieten van video’s, zijn er veel meer mogelijkheden die belicht moeten worden. In dit overzicht gaan we in op een aantal mogelijkheden van drones.

Filmmateriaal

We zien steeds meer filmmateriaal dat is verkregen met een drone, van evenementen tot mooie vakantiefilms. Door de sterke basis van de drone kan deze steeds betere camera’s met zich meedragen. Naast het gebruik van drones voor entertainment, kan deze ook zorgen voor educatie. Drone films over bijvoorbeeld de noordpool en andere afgelegen gebieden kunnen een kijkje bieden aan onbegonnen locaties. Vooral de locaties waar het niet mogelijk is om met een helikopter te komen zijn interessant.

Mensen in nood

De drone kan helpen wanneer mensen in nood zijn. Mochten mensen op een lastige plek noodhulp nodig hebben, dan kan de drone deze middelen relatief goedkoop brengen. Dit kan voedsel zijn, maar ook medicatie of andere middelen. In het geval van een reddingsactie, bijvoorbeeld.

De Nederlandse ambulance is tevens bezig met het gebruiken van drones voor situaties waar een hartstilstand optreedt. De drone kan in stedelijke gebieden snel ter plekke zijn met een defibrillator.

Agricultuur

Momenteel worden voor akkers voornamelijk tractoren gebruikt. Dit kan echter anders, met de komst van de drone. Het besproeien van groenten met water of voedingstoffen kan goedkoper en efficiënter met een drone. Wanneer een standaard route is geprogrammeerd, hoeft de boer alleen de drone in te schakelen om het veld te besproeien. Dit kan uitkomst bieden voor boeren, maar ook voor eigenaren van wijngaarden.

Bezorgen per drone

Een toekomstperspectief van de drone is het bezorgen van pakketjes. Amazon, de grote online winkelketen, is al langere tijd bezig met het ontwikkelen van deze concepten. Echter, er is nog geen werkend prototype geleverd dat in de praktijk is toegepast. Amazon wil de drone inzetten voor het bezorgen van pakketjes die op de website besteld worden. Naast het verkrijgen van een veilig prototype, is het ook lastig om te implementeren door wetgeving. Zo staat de Nederlandse wetgeving bijvoorbeeld niet toe dat er overal gevlogen mag worden met een drone.

Hoe kleiner, hoe beter?

Drones die momenteel rondvliegen zijn vrij groot van formaat. In de toekomst kunnen drones een stuk kleiner worden. Hierdoor kunnen ze effectief meehelpen in het geval van een noodramp, maar ook het ontdekken van nieuwe ruimtes en gebieden. De toepassingen die denkbaar zijn met drones zullen alleen maar verder uitbreiden. Door de komst van betere en snellere technologie zullen er steeds meer toepassi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *