3D printing oplossingen: een brede impact op de samenleving

3D printer toekomst

De 3D printing technologie heeft jaren in haar kinderschoenen gestaan. Waar de technologie in het verleden nog alleen geschikt was voor beperkte toepassing, is dat nu wel anders. Steeds meer bedrijven, overheden en ook consumenten zien het nut in van de 3D printer.

Geschiedenis 3D printing

De eerste 3D printer werd 20 jaar geleden geïntroduceerd. Het was een vrij solide apparaat, waar men gemakkelijk 3D modellen mee kon maken. Deze technologie was echter heel duur, waardoor alleen grote bedrijven het konden aanschaffen. Denk aan autofabrikanten, die de technologie konden gebruiken om concepten te maken van nieuwe auto’s.

De technologie kwam in een stroomversnelling toen steeds meer bedrijven interesse hadden in de technologie. De markt was klaar voor verandering, met kleinere 3D printers die ook geschikt waren voor consumenten. De eerste 3D printers die uitkwamen waren vrij traag en konden maar kleine oppervlakte printen. De kosten van de printers lagen vrij hoog, tussen de 3 tot 5 duizend euro.

Opkomst van de consumenten 3D printer

De laatste jaren zien we dat de prijs verder omlaag gaat. Daarnaast wordt het ook mogelijk om steeds groter en complexer te printen. Consumenten zien daarmee toepassingen voor thuisgebruik. Zo wordt de printer gebruikt om onderdelen te printen van kapotte apparaten, maar ook voor handigheidjes zoals telefoonhoesjes.

Delen van een 3D printer

Het is natuurlijk niet nodig om zelf een 3D printer te hebben. Er zijn diverse platformen waar men een 3D printer aanbiedt ter gebruik. Zo kan je een 3D model toesturen naar een consument in de buurt, welke deze tegen een vergoeding uitprint. Het bedrijf met de grootste tractie in Nederland heet 3D Hubs. Dit platform bevat consumenten in vrijwel ieder dorp en stad.

3D printing oplossingen: een overzicht

Om een idee te geven waar de technologie naartoe kan gaan, hebben wij een overzicht gemaakt van de potentie. Steeds meer sectoren zien dat de 3D printer kan helpen, waardoor deze lijst zeker niet beperkt blijft tot deze sectoren.

Voedsel 3D printer

Het printen van voedsel met een 3D printer is al langere tijd onderwerp van de dag. De 3D printer kan eten printen in mooie vormen, maar ook in speciale manieren. Zo wordt er gewerkt aan een 3D printer die verse ingrediënten gebruikt om voor ouderen in verzorgingstehuizen eten te produceren. Zij hebben moeite met kauwen en daarom kunnen zij veel eten niet meer verwerken. Met de komst van de 3D printer kunnen zij weer aantrekkelijke maaltijden eten. Zo ziet de vorm van het eten er hetzelfde uit, bestaande uit dezelfde ingrediënten, maar dan van gepureerd materiaal.

3D printing kan ook zomaar in jouw keuken terechtkomen. Bedrijven zijn bezig met het ontwikkelen van een printer die in elke keuken kan staan. Zo kan de 3D printer fungeren als een magnetron met superkrachten. Het kan bijvoorbeeld een pizza maken, maar ook complexere gerechten. De printer heeft als basis tubes nodig met ingrediënten. Het bedrijf hoopt dat deze in de toekomst in de supermarkt te vinden zijn.

3D printing in de medische wereld

Een veelbelovende sector voor de 3D printer is de medische wereld. Hier heeft de printer zich al bewezen. Zo kunnen er op maat gemaakt protheses worden geprint, die ook betaalbaar zijn voor arme landen. Dit is een doorbraak omdat het voorkwam dat mensen geen prothese konden betalen. Daarnaast zorgt het ook voor progressie in andere landen, aangezien maatwerk altijd beter is.

Lichaamsdelen en organen 3D printen

Wetenschappers zijn ook bezig met het ontwikkelen van lichaamsdelen met behulp van de 3D printer. In China zijn er onder andere al een hart geprint, maar ook bloedvaten en andere organen. Dit zijn nog concept modellen, maar het zal niet lang duren voordat men in staat is om levend weefsel te kunnen printen.

Een 3D geprint huis

Jouw eigen huis ontwerpen op de computer en deze vervolgens laten printen door een professioneel bedrijf? Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar deze technologie is al beschikbaar. Diverse Chinese bedrijven zijn bezig met deze technologie, maar ook landen in het Midden-Oosten en Europa zijn ermee begonnen. Het doel is om met gigantische 3D printers eenvoudig huizen te kunnen printen. Deze technologie kan op een gerichte manier complete muren printen in een vorm naar keuze. Dit levert enorme voordelen op, zoals een reductie in arbeidskosten. Daarmee is er niet alleen vrijheid in de keuze qua architectuur, maar ook een lagere prijs voor een huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *